Husregler

1 Ansvar

Du ansvarar själv för vad du använder servern till. Om du ställer till några olägenheter eller beter dig olämpligt kan du bli avstängd utan föregående varning.

1.1 Omdöme

Använd servern med gott omdöme. Om du är tveksam eller har undringar om vad det innebär i ett specifik fall, skicka ett mail först så kan vi diskutera det tillsammans.

1.2 Netikett

  • Du är ensam juridiskt ansvarig för innehållet på dina personliga hemsidor och vad du sprider till andra nätanvändare. I allmänhet gäller samma lagar för information på Internet som för tryckt information.
  • Använd inget material som är skyddat av upphovsrätt (copyright). Detta gäller text, bilder, ljud, video och programvara.
  • Stötande, kränkande eller hotande material kan strida mot gällande lagar och regler lokalt, nationellt eller internationellt. Detta kan leda till undersökning av berörd myndighet/organisation.
  • Se till att andra användare kan nå dig. Som författare av hemsidor bör du alltid inkludera din e-postadress i slutet på sidorna. Det är då lätt för andra användare att följa en länk till din sida och kontakta dig.

1.2.1 Abuse

Det är inte tillåtet att över huvud taget använda Ganymede för någonting som bryter mot vedertagen netikett. Alla former av spam är bannlysta, uppträd civiliserat och korrekt.

1.3 Resurser

Servern har begränsat med resurser, tänk på det när du använder den så du inte i onödan orsakar onödig last. Det är inte superdator det här utan en enkel VPS.

1.3.1 Diskutrymme

Vi delar gemensamt på diskutrymmet vilket innebär att du bör ta bort filer efter att de inte längre behövs. Tänk också på att om du har stora filer som ligger kvar över kl 04.00 så hamnar de i online-backupen, de tar alltså dubbelt så står plats och kommer heller inte försvinna på 12 månader ur backupen!

Undvik därför lagra stora filer på servern. När du tar backup, gör ett arkiv, ladda hem det och sen radera arkivet från servern.

1.3.2 Minne (RAM)

Det finns begränsat med minne både fysiskt och virtuellt och tänk på det när du designar saker så du inte i onödan använder stora mängder minne.

1.3.3 CPU

Det är en virtuell 2-kärnig CPU. Den duger för enklare görommål men inte för tyngre laster. Tänk på det när du designar saker som skall köras på servern att de inte i onödan tynger ner.

1.4 Om du fått sudo tänk på vad du gör

Om du får möjlgheter att köra kommandon som root, var mycket försiktig med vad du gör. Det är ett stort förtroende och undvik att jobba i skal med rooträttigheter utan kör ett kommando i taget som sudo.

En sak som jag vill du tar med dig är att även om du som sudoer KAN läsa andra användares hemkataloger ska då på inga villkor göra det. Vad folk väljer att dela med sig eller ej är upp till dem.

With great powers comes great responsibilities.

1.5 Lösenord och kryptonycklar

Du är ansvarig för att hålla dina nycklar och eventuella lösenord skyddade, uyppdaterade och att de inte är för enkla att knäcka. Om det sker ett intrång och det spåras till ett allt för dåligt lösenord kan det hända vi tar bort ditt konto, och det vore synd.

Variera lösenord om du vill eller använd ett bra och starkt lösen. Det finns inga krav på Ganymede att man måste byta lösen med jämna mellanrum eftersom detta normalt betyder att folk väljer sämre lösenord.

Men välj för guds skull ett bra lösen och se till att du inte är orsaken till att någon tillskansar sig tillträde till ditt konto och servern i onödan.

1.5.1 Skapa bra lösen

Ett sätt att skapa bra lösen är att använda openssl. Du kan exempelvis köra följande kommando:

$ openssl rand -base64 12

Så får du ett 12 tecken långt slumpat lösenord som sannolikt är starkt och bra att använda. För att spara lösenord kan man använda t.ex. pv eller liknande kommandon. Glöm inte kryptera lösenordsfiler, till det finns GnuPG och liknande.

2. Stör inte i onödan

Ganymede är en plats för laborerande med olika tekniker. Det innevär att saker kan hända då och då men målet är att inte störa Ganymede för mycket. Undvik omstarter och liknande saker som stör. Ibland lämnar användare processer igång och de skall inte störas i onödan.

Har du fått förtroende att ha sudo och därmed kan starta om hela maskinen är det mycket viktigt att du iaktar och respekterar andra användare och tänker efter ett varv extra om du gör något som kan påverka deras drift.

3 Om du fått sudo tänk på vad du gör

Om du får möjlgheter att köra kommandon som root, var mycket försiktig med vad du gör. Det är ett stort förtroende och undvik att jobba i skal med rooträttigheter utan kör ett kommando i taget som sudo.

En sak som jag vill du tar med dig är att även om du som sudoer KAN läsa andra användares hemkataloger ska då på inga villkor göra det. Vad folk väljer att dela med sig eller ej är upp till dem.

With great powers comes great responsibilities.

4 Upphovsrätt

Det är inte tillåtet att lagra material på Ganymede eller på annat sätt bryta mot upphovsrätten. Detta måste alla respektera och lägger du upp saker på din hemsida så är det viktigt att du beaktar detta.

Under inga som helst omständigheter får du använda servern för att sprida upphovsrättsskyddat material. Du är ansvarig för att allt som du publicerar via servern är korrekt och du har rätt att göra det.